Švajcarski sistem i balkanski mentalitet – Kako je protekao 7. “Business Cafe”

novosti_business_cafeKako se rođeni Beograđanin, koji je odrastao i školovao se u Švajcarskoj, oslučio da još kao student započne svoj biznis na Balkanu i započne posao sa vodećom svetskom kompanijom nameštaja IKEA, sinoć su gosti “Business Cafe”-a imali priliku da čuju od Edina Dacića, vlasnika švajcarske kompanije “Daccomet AG”, i proizvodnih kompanija “Standard”, Prnjavor, BIH i “Standard-Furniture” Ćuprija.

Dacić je gostima “Business Cafe”-a ispričao kako ga je na pokretanje prve firme navela poseta premijera Ante Markovića Švajcarskoj krajem 80-ih koji je za ugledne švajcarske novine najavljivao rođenje novog “ekonomskog tigra na Balkanu”. Početni kapital pozajmio je od roditelja, i ispostavilo se, dobro ga uložio. Primenjujući švajcarski model upravljanja kompanijom, posle kaljenja u automobilskoj industriji u Hrvatskoj, uspeo je da za krako vreme bosansku fabriku nameštaja “Standard” iz Prnjavora, osposobi i zadrži kao dobavljača u poslovnom sistemu IKEA, a potom i fabriku nameštaja “Standard Srbija” iz Ćuprije.

Poslovanje devedesetih nije bilo lako, a kroz godine poslovanja Dacić je spoznao koliko se poslovanje na Balkanu razlikuje od švajcarskog modela.

– Na Balkanu vlada primat politike, a u Švajcarskoj ekonomija.

Zanimljivo je bilo slušati Dacića kako se kao čovek koji je odrastao u Švajcarskoj suočava sa balkanskim mentalitetom, a pritom dolazi do izražaja njegova rešenost da zadobije poverenje zaposlenih i uvede nove metode upravljanja na zadovoljstvo svih.

Simptična dosetka “Mislio sam da ako možeš da uradiš nešto u Bosni, možeš bilo gde, a onda sam došao u Srbiju” nasmejala je sve prisutne. “Standard-Furniture” Ćuprija posluje od 2011. godine. Celokupnu godišnju proizvodnju fabrike u Ćupriji danas, izvezu u šoping-molove švedske kompanije IKEA, a najpoznatiji su po oklagijama. Rade ih po upustvima dizajnera švedskog giganta i godišnje ih proizvedu i više od pola miliona. Jedini konkurent u tom poslu su im Kinezi, koje su uspeli da nadmaše po kvalitetu i ceni.

 

novosti_business_cafe_2U čemu je specifičnost ovih oklagija, iskusiće i dobar deo sinoćne publike, odnosno oni koji su ih u srećnom izvlačenju dobili na poklon.

Govoreći o poslovnom okruženju u Srbiji, Dacić je najviše zamerki imao na kompleksnu birokratiju zbog neusklađenosti propisa, ali su ipak, kako je najavio, u planu novi projekti u Srbiji, za koje nije želeo da otkriva detalje.

U prijatnoj atmosferu “Azzaro Red Cluba”, na sinoćnjem “Business Cafe”-u je govorio i Milan Mijailović, osnivač i partner konsultanste kuće “Omega Consulting Team” iz Smedereva. Milan je dugo godina radio na različitim menadžerskim pozicijama, u jednom periodu bio je član Borda direktora kompanije sa oko 10.000 zaposlenih, kao i član Upravnih odbora brojnih kompanija.

U pravom motivacionom govoru, Mijailović je akcentovao da čovek treba da prihvati odgovornost za svoje odluke, bude dovoljno odvažan da veruje u ono što radi i hrabar da napravi promenu kada je najuspešniji. Zadržavajući se na temi promene u načinu razmišljanja, kao ključnom faktoru uspešnosti, Mijailović je naveo niz primera kako su pozitivne promene nastale kada su uvažena mišljenja zaposlenih i kada su ti zaposleni motivisani i promovisani.

Koncept “Business cafe”, koji jednom u dva meseca okuplja preduzetnike “gladne” tuđih iskustava i znanja, ujedno je sinoć radno obeležio prvi rođendan u Srbiji.