Od novembra plate u “Standardu” veće 20 odsto; Pozitivna iskustva u dualnom obrazovanju

Početna > Proizvodi > Od novembra plate u “Standardu” veće 20 odsto; Pozitivna iskustva u dualnom obrazovanju

Početna > Novosti > Od novembra plate u “Standardu” veće 20 odsto; Pozitivna iskustva u dualnom obrazovanju

Sistem dualnog obrazovanja još nije u potpunosti zaživio u Republici Srpskoj ali se uveliko radi na tome što potvrđuje i činjenica da je reforma obrazovanja već u toku a koja će dualno obrazovanje raditi po modelu Srbije a koji se oslanja na sistem zapadnih zemalja poput Njemačke i Švajcarske. Ovim su zadovoljni i u fabrici namještaja Standard koji ističu pozitivna iskustva sa dualnim obrazovanjem u Prnjavoru gdje su već dvije generacije učenika drvoprerađivačke struke završili školu i dolazili na praksu u ovu firmu a neki od njih su tu pronašli i stalno zaposlenje. Od početka novembra i plate u Standardu su uvećane za 20 odsto, a takođe imaju i potrebu za novim radnicima istakli su u rukovodstvu preduzeća.

“Sistem dualnog obrazovanja je dobar iz razloga što učenici kroz praksu steknu potrebne radne vještine a što im omogućava da lakše i takoreći odmah pronađu i zaposlenje”, istakao je predsjednik Skupštine fabrike namještaja “Standard” Prnjavor, Edin Dacić. Posebno ga raduje jer će se reformom obrazovanja u RS i uspostavljanjem dualnog sistema omogućiti da učenici koji idu na praksu mogu i da zarade.

“Ja to jako pozdravljam, s obzirom da smo mi u našoj sestrinskoj firmi u Ćupriji već ušli u sistem dualnog obrazovanja. Pozdravljam to i zbog toga što će značajna promjena biti da će mnogo veći akcenat biti na praktičnom dijelu nastave koji će omogućiti đacima da obavljaju praksu ali i zarađuju”, kaže Dacić.

Dodaje da fabrika Standard ima pozitivna iskustva sa ovim načinom obrazovanja u srednjoj školi u Prnjavoru koja na žalost više nema smjer obrade drveta i drvoprerađivača ali se nada da će planom i programom za novu školsku godinu ovaj smjer ponovo biti uveden.

Pozitivni primjeri ovog projekta su i radnici Bojana Knežević i Sreten Đekanović koji su tokom školovanja obavljali praksu u Standardu. Oboje ističu da im je to pomoglo da se lakše uklope u posao.

“Zaposlen sam ovdje već šest godina. Dok sam išao u školu obavljao sam praksu ovdje. Počeo sam na furniru nakon godinu dana prešao sam na bočnu obradu gdje sam i dan danas rukovalac. Ja sam za to da kad već nije ove da to odjeljenje bude sledeće godine bar smjer tehničar obrade drveta. Svake godine iste generacije izlaze a ja kada sam upisao bila je to prva generacija a iza nas je bila još jedna a ove godine nema”, rekao je Đekanović.

Bojana sa druge strane ima 19 godina i već je poslovođa nekih dva do tri mjeseca.

“Prije toga sam bila u kontroli tako da sam dobila unapređenje na masi 2 tj. tokarija. Dolazila sam četiri godine ovdje kroz srednju školu. Jedno polugodište nas je dvanaest bilo ovdje. Prije svega jako rijetko je da je takva škola uopšte bila na ovim prostorima ja sam druga generacija koja je završila tu školu i vjerujem da bi trebalo još da bude toga i u budućnosti”, izjavila je Knežević.

Rukovodilac opšte i pravne službe u “Standardu” Dejan Janković ističe da ova fabrika iz godine u godinu bilježi rast pa tako raste i potreba za radnom snagom. Dodaje i da je oko 50 odsto učenika koji su završili smjer obrade drveta kod njih našlo zaposlenje. Cilj im je kaže da imaju obučene i kvalifikovane radnike kao i da oni ostanu dugotrajno.

“Sad smo od 1. novembra uvećali start plate za 20 odsto jer znamo da je to jedan od osnovnih uslova kako bi zadržali radnike u preduzeću. Standard trenutno traži tridesetak radnika raznih profila. Mislim da stvarno ispunjavamo sve kriterijume što se tiče uslova rada. Naravno tu su plata, putni troškovi, topli obrok, radi se 40 časova sedmično a ukoliko postoji potreba da se radi prekovremeno ti sati budu dodatno plaćeni”, kaže Janković.

Fabrika “Standard” na putu je da i pored pandemije korona virusa ove godine zabilježi rekordan rezultat u poslovanju što znači izvoz veći za 25 do čak 30 odsto u odnosu na ranije godine, ističu u rukovodstvu. Za iduću godinu im je plan da i taj rezultat nadmaše a za šta će im kažu biti potrebna dodatna zapošljavanja i stručni kadrovi.

TV K3