Švajcarski ambasador u posjeti fabrici namještaja “Standard”

Home > Products > Švajcarski ambasador u posjeti fabrici namještaja “Standard”

Home > News > Švajcarski ambasador u posjeti fabrici namještaja “Standard”

Fabrika namještaja „Standar“ u Prnjavoru proizvodi furnirani i masivni namještaj koji odlazi za potrebe poznatog brenda IKEA. Izvozi se skoro sva proizvodnja. Cilj je da u narednom periodu ulažu i u solarnu energiju. Ovu fabriku danas je obišao i ambasador Švajcarske u BiH Daniel Hun.

Iako imaju do sada najviše zaposlenih, njih 412, fabrika namještaja „Standard“ iz Prnjavora i dalje se razvija te je samim tim otvorena za novu radnu snagu.

Narudžbi je mnogo, a cilj je sve isporučiti na vrijeme švedskom brendu IKEA koja otkupljuje gotovo sve što se u Prnjavoru proizvede. Kako ova firma ima dobru saradnju sa Švajcarskom i ambasador te zemlje danas je obišao postrojenja u Prnjavoru.

Jedna od namjera švajcarskog ambasadora jeste, kako je rekao, da što više promoviše BiH, te da privuče investitore iz Švajcarske u ovu zemlju, smartajući da je BiH zemlja puna potencijala.

Petogodišnji plan „Standarda“ podrazumijeva povećanje energetske efikasnosti, tj. prateći trendove na globalnom nivou, smanjenje potrošnje je nešto čemu će ova fabrika da se okrene u budućnosti.

IKEA drži do visokih ekoloških standarda pa poučeni tim primjerom fabrici namještaja Standard do 2025. godine plan je da se kupovina električne energije vrši iz sto posto obnovljivih izvora, a ono na šta se čeka jeste Usvajanje zakona koji će regulisati ovu oblast.

Plan je i povećati energetsku efikasnost na način ulaganja u opremu i mašine kod kojih nema gubitaka u elekričnoj energiji, pa će viljuškari na dizel pogon biti zamjenjeni viljuškarima na elektični pogon.