Standardu iz Prnjavora dodjeljen Lean certifikat

Galp82Prilikom 5. konferencije GALP koju je organizovala Culmena d.o.o. u Zagrebu, fabrici namještaja Standard a.d. Prnjavor je dodjeljen Lean certifikat kao jednoj od prvih firmi u Bosni i Hercegovini.

Ova firma preko Švedske IKEA-e izvozi 100% svoje proizvodnje širom svijeta.

Pojam  „Lean Management“  je naziv za skup principa razmišljanja , metoda i procedura za efikasno kreiranje cijelog lanca dodane vrijednosti u proizvodnji industrijskih proizvoda. Razvoj Lean-a je počeo sredinom prošlog vijeka u fabrikama Toyote i postao u međuvremenu industrijski standard  širom svijeta. U poslednje vrijeme je Lean našao primjenu i u administrativnom sektoru.

Organizator konferencije Culmena d.o.o. iz Zagreba  pomogao je firmama kao sto su Pliva, Končar – energetski transformatori, Podravka, Metalind, Raiffeisen banka  da uvedu Lean. Ove godine dodjelili su certifikate zaposlenim iz Standarda koji su uvodili Lean. Certifikat je dobio Ognjen Jevđenić kao Lean menadžer, Marinka Popadić i Dragana Repić kao 5S menadžeri, Kaizen menadžer Miloš Popadić i VSM menadžer  Ozren Gaćeša.